mosógolyóAz előzőekben már kifejtettük, hogy a mosógolyó hatékonyságát az aktivált víznek (A kezelt víz megváltoztatja karakterisztikáját) köszönheti. Mi most ezt az aktivált vizet és az egyszerű csapvizet vetettük össze egymással. Teszt célokra a Wellos mosógolyót egy óráig áztattuk vízben.

 


Teszt 1. Klór semlegesítő hatás
Célunk, hogy összehasonlítsuk a csapvizet az aktivált vízzel. A visszamaradó klórt az úgynevezett O-Tolindine anyag segítségével mutathatjuk ki, melynek oldala reakcióba lép a csapvízben található klórral. Ha a víz színe változik, akkor bizony klór maradt benne.

Eredmény: A kísérlet során az aktivált víz színe nem változott, a csapvíz viszont sárgára színeződött.


Teszt 2. Víz és olaj közötti reakció
Célunk, hogy megfigyeljük az olaj emulgeáló hatékonyságát. Ehhez az egyik üvegcsében aktivált vízhez öntünk sütőolajat, a másik edényben pedig normál csapvízhez.
Eredmény: Az aktivált víz emulziót képez az olajjal, vagyis szétoszlatja az olajsavakat. A sima csapvíz esetében az olaj a víz tetején teljesen kiül.

Teszt 3. Reakció a szintetikus mosószerekkel
Ahhoz, hogy megfigyelhessük, hogy milyen hatást gyakorol az aktivált víz a szintetikus mosószerre, szintén a sima csapvízzel kell összevetni. Két edénybe (az egyikben csapvíz, a másikban aktivált víz) öntünk a szintetikus mosószerbe és azt tapasztaljuk, hogy a szintetikus mosószer szinte teljesen feloldódott az aktivált vízben, míg a csapvízben jelentős mennyiségű szintetikus mosószermaradvány található.

Teszt 4. felületi feszültség vizsgálata
A felületi feszültség hatásának megvizsgálásához kettő, ugyanolyan méretű és anyagú textíliát áztattunk be kávéba, majd szárítottunk meg.
Eredmény: Az aktivált vízbe áztatás során a kávéfolt kijött a textilből és elszínezte az aktivált vizet, míg a normál csapvíz nem volt képes kiszedni a foltot és a kávé csak kis mértékben színezte el a csapvizet.


Az aktivált víz tehát 100%-ban győzött a csapvíz felett!